Zdrowe nasiona bezglutenowe

Dietę bezglutenową muszą spożywać osoby cierpiące na celiakię, lub mające nietolerancję pokarmową właśnie na ten składnik żywności. Jest to dość uciążliwa przypadłość, ponieważ wymaga skrupulatnego kontrolowania tego co się je. Producenci żywności często do swoich produktów dodają składniki zawierające gluten, aby wzmocnić smak, zmienić konsystencję, lub zwiększyć intensywność zapachu. 

Jakie są rodzaje zbóż bezglutenowych? 

nasiona i zboża bezglutenoweOsoby zdrowe nie muszą się specjalnie przejmować składem produktów spożywczych, ponieważ w umiarkowanych ilościach nic im nie jest w stanie zaszkodzić. Jak wiadomo w żywności występują różne alergeny i składniki wywołujące przykre skutki w układzie trawiennym, dlatego nie każdy może spożywać to, na co ma akurat ochotę. W obecnych czasach coraz więcej osób przechodzi na dietę bezglutenową, ponieważ  dokuczają im objawy nietolerancji pokarmowej, lub chorują na celiakię. W obu przypadkach trzeba wyeliminować z menu wszystkie produkty, które posiadają choć znikomą ilość glutenu. W takiej sytuacji najlepiej wprowadzić zamienniki klasycznych glutenowych produktów, na zdrowsze produkty bezglutenowe. Nasiona i zboża bezglutenowe kupimy w każdym sklepie z ekologiczną żywnością. Jest to przede wszystkim mąka kokosowa, migdałowa, kukurydziana, gryczana, jaglana, czy ryżowa. Co do nasion, to większość z nich naturalnie nie zawiera gluteny, ale mogą one zostać zanieczyszczone nim, jeżeli w danym zakładzie produkcyjnym gluten jest wykorzystywany. W takiej sytuacji zawsze na opakowaniu znajduje się informacja o takiej możliwości. Z pewnością będąc na diecie bezglutenowej, można spożywać wszelkie rodzaje ryżu, a najcenniejsze są odmiany nieoczyszczone, bo zawierają najwięcej witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu. 

Do produktów bezglutenowych zaliczamy także owies, ale musi on zawierać na opakowaniu informacje, że został oczyszczony z zawartości glutenu, który trafia do niego w procesie produkcji. Tak więc jest on zanieczyszczony z winy warunków produkcyjnych. Doskonałym rodzajem zboża bezglutenowego jest też amarantus, który jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Jak widać wybór produktów zbożowych bez zawartości glutenu jest bardzo duży, więc każdy znajdzie coś smacznego dla siebie.