Przyprawa curry do potraw

Potrawy azjatyckie ostatnio zrobiły się bardzo modne. Nic dziwnego jeżeli są dobrze zrobione i nie ma w nich chemii, to nie dość, że takie danie jest bardzo zdrowe, to jeszcze sycące i smaczne. Nic więc dziwnego, że coraz więcej tajskich knajp gotuje i inspiruje się własnie tymi daniami. 

Zdrowe i azjatyckie przyprawy

czerwona pasta curryDo większości tajskich dań, dodaje się głównie czerwona pasta curry. Ta czerwona pasta curry składa się głównie z  ostrych czerwonych papryczek chili, liści kaffiru, dużej ilości kolendry, kurkumy, gałki muszkatołowej, mleczka kokosowego i oczywiście kminu rzymskiego. Dodatkowo w niektórych rejonach możemy spotkać, że w składzie jest jeszcze czosnek, cebulka szalotka oraz dodatkowo koper włoski. Ten przysmak znajdziemy również w formie żółtej oraz zielonej, zielona jest najbardziej wytrawna. Zakupimy te pyszności w sklepach głównie z żywnością tajską, tego typu dodatki do kuchni tajskiej najlepsze sa właśnie w tych  sklepach,ponieważ zawierają najlepszy skład oraz posiadają znikome ilości cukru. Ceny sa różne, wszystko oczywiście zależy od składu, dobrą pastę curry możemy kupić juz od 8 złotych, im droższa tym lepsza. Oczywiście, można kupić swoją zrobioną, ale można również podpatrzeć na skład i zrobić swoją, smaczną pastę curry.Wszystko zależy od nas. W takiej paście również znajduje się również pasta krewetkowa, którą można śmiało uzyskać i zrobić samemu zakupując krewetki. Do wyboru do koloru. 

Dzisiaj mamy ogromny wybór jeżeli chodzi o żywność. Możemy kupić tańsza, a z gorszym składem i z dużą ilością cukru, bądź lepsza odrobinę droższa z lepszym składem. To się tyczy również smacznych past curry to tajskich dań, dzięki którym nasze potrawy nabierają charakteru i sa smaczne. Warto więc trochę poszukać w sieci i zamówić najlepszą oferte.