Ostre przyprawy w kuchni – suszona papryka

Miłośnicy pikantnej kuchni dobrze znają smak suszonych papryczek. Można użyć ich do sosów, mięs czy warzyw. Można wzbogacić nimi tradycyjne potrawy nadając im nowy, pikantny charakter. Trzeba jednak znać swoje granicę, małe odstępstwo od normy i zbyt pikantna potrawa stanie się nie do przełknięcia.

Przygotowanie suszonych papryczek chilli

suszone papryczkiW kuchni może zawitać suszona słodka papryka, która wzbogaci smak wielu dań, choć nie przyprawi im ostrości. Z ostrymi papryczkami habanero czy chilli trzeba uważać, niezależnie od tego, czy korzystamy ze świeżych, czy suszonych warzyw. Papryczki chilli można bez większych problemów wyhodować w przydomowym ogródku. Żeby ułatwić ich przechowywanie i zapobiec procesowi psucia, po ich zebraniu możemy takie warzywa wysuszyć. Suszone papryczki możemy zapewnić sobie przez cały rok przy zakupie odpowiedniej suszarki do warzyw i owoców. Wtedy na efekt wystarczy poczekać kilka godzin, a korzystać z takiego rozwiązania możemy o każdej porze roku. Można też wysuszyć papryczki tradycyjną metodą na powietrzu – wywieszając papryczki na sznurku i czekając, aż powietrze je wysuszy. Jednak ta metoda wymaga odpowiednich warunków – powietrze musi być ciepłe i suche, najlepiej więc suszyć papryczki na powietrzu latem lub ciepłą wiosną. Jesienią i zimą na zewnątrz jest już zbyt chłodno i zbyt wilgotno. Trzeba też uważać, by wywieszone warzywa nie były w żaden sposób uszkodzone, inaczej do ich wnętrza mogą dostać się owady. 

Tak przygotowane suszone warzywa możemy przerobić na płatki chilli lub zamarynować. Pozostawiając je jedynie wysuszone zadbajmy o to, by były szczelnie zamknięte i przechowywane w suchym miejscu. W takiej formie papryczki zachowają świeżość na bardzo długo. Będziemy mogli cieszyć się ich smakiem nawet zimą, na długo po zakończeniu sezonu.