Linie produkcyjne do piekarni

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu całą pracę w piekarniach wykonywali pracowników. Zrobienie ciasta, podzielenie go na odpowiednie fragmenty i upieczenie, trwało bardzo długo. Dzisiaj wszystko wygląda całkiem inaczej, większą część pracy przejęły maszyny. Ludzie zatrudnieni w piekarniach mają o połowę mniej pracy, niż kiedyś.

Jak się piecze bułki?

linia do bułekTak jak wcześniej wspomniałem, cała produkcja bułek zostały w bardzo dużej części zautomatyzowana. Ciasto jest dzielone i formowane na bułki w sposób w pełni automatyczny. Linia do bułek załatwia całą sprawę. Na samym początku ciasto dzielone jest przez dzielarki i formowane na kształt bułek. Następnie przenoszone jest przez linie taśmowe dalej, gdzie zostaje poddane dalszemu formowaniu. Na kolejnych etapach zostaje między innymi nacinane w odpowiedni sposób. Następnie przenoszone jest kolejnymi taśmociągami, aż do miejsca, gdzie stoi kilku pracowników, którzy są odpowiedzialni za zdejmowanie bułek z taśmy i układanie ich na formie, na której zostaną przeniesione do pieca piekarniczego. Część bułek sama spada z taśmy na formę, a część musi być zdjęta przez pracowników. Takie linie do bułek są zaprogramowane w taki sposób, aby każda jedna bułka wychodziła idealnie taka sama. Linie produkcyjne tego typu można przeprogramować w dowolny sposób przy pomocy panela sterującego. Linia zasilana jest elektrycznie. Po każdym dniu pracy, musimy całą linie wyczyścić ze wszystkich pozostałości, ponieważ w innym przypadku resztki ciasta mogłyby się przykleić do nowych bułek.

Dobrej jakości lini kosztuje około pięćdziesięciu tysięcy złotych. Jest to kwota relatywnie niska, jak za tego typu urządzenie. Dzięki takiej linii, produktywności piekarni znacznie wzrasta. Pozwala to na podpisanie umowy z większa ilością odbiorców, co zwiększy zarobki piekarni, więc zakup szybko się zwróci.