Kosmetyki na bazie oleju konopnego – zalety

 

Olej konopny to produkt, który w obecnych czasach budzi sporo kontrowersji. Szczególnie w przypadku starszego pokolenia. Jednak wbrew pozorom nie jest to substancja, z której korzystają jedynie współcześni ludzie. Właściwości oleju konopnego były znane już w czasach starożytnych. Może więc warto powrócić do korzeni i wypróbować to co naturalne, skoro farmakologia w wielu przypadkach zawodzi?

Wykorzystanie oleju konopnego w kosmetyce

olej konopny w kosmetykachWłaściwości oleju konopnego są nieocenione. Całe szczęście produkt ten powoli powraca do łask i zyskuje szerokie grono miłośników. Duża zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów  czyni olej konopny szeroko wykorzystywanym w branży medycznej oraz kosmetycznej. Swoje miejsce znalazł nawet w gastronomii! W składzie oleju konopnego możemy napotkać wiele witamin: A, E, witaminy z grupy B, K, a także wapń, cynk, fosfor czy magnez. Tak wiele właściwości sprawia, że olej konopny w kosmetykach pojawia się coraz częściej. Jest niezwykle pomocny w walce z trądzikiem i przebarwieniami. Jeśli borykamy się z tym problemem, warto wiedzieć, że stosując kosmetyk z olejem konopnym w składzie, na początku możemy zaobserwować pogorszenie stanu skóry. Jest to jasna dla nas informacja, że olej konopny spełnia swoje właściwości. Początkowy wysyp niedoskonałości jest bowiem spowodowany oczyszczaniem się naszego organizmu. Wielu porównuje olej konopny do sebum, które jest wydzielane przez skórę. To właśnie dlatego produkt ten jest polecany skórze mieszanej, tłustej oraz łojotokowej.

Kosmetyki posiadające w składzie olej konopny mają nam wiele do zaoferowania. Dbając o prawidłowy poziom nawilżenia skóry, tworzy barierę, której nie są straszne ekstremalne temperatury czy też silny wiatr. Kupując kosmetyk upewnijmy się jednak, jaka ilość oleju konopnego została w nim użyta.