Doskonałe kombinacje wina i sera

Nie ma zwyczaju wątpić w tę kombinację, bo nawet największy miłośnik wina bez wahania powie, że ser jest doskonałym dodatkiem do tradycyjnej butelki wina włoskiego. Czy jednak jakikolwiek ser można uznać za bezpieczną opcję na kieliszek dowolnego wina? Okazuje się, że nie wszystko jest takie oczywiste! Warto więc dowiedzieć się jak optymalnie dobrać ser do danego wina.

Jak dobrać ser do wina?

sery do wina białegoZłota zasada jest prosta – ser musi mieć smak nie mniej intensywny niż wino, z którym ma być serwowany. Winom powyżej 14,5% powinny towarzyszyć naprawdę bogate sery, natomiast winom poniżej 12% powinny towarzyszyć te delikatne. Mocny i bogaty Merlot wymaga subtelnego podejścia. Tutaj bukiet dojrzałych ciemnych owoców i przypraw można z powodzeniem zrównoważyć kremowym serem Gouda. Ważny szczegół jest taki, że z biegiem czasu gouda nabiera mocniejszego aromatu i pikantnego smaku, więc warto wybierać nie młody, ale średnio dojrzały ser, bo do tego wina będzie pasował lepiej. Im starszy ser, tym więcej wody traci podczas dojrzewania, a co za tym idzie, tym wyższa jest w nim zawartość tłuszczu, co nadaje twardym serom bogaty, rozpoznawalny smak. To właśnie ten czynnik sprawia, że ​​ten ser idealnie pasuje do win pełnych. Sery do wina białego powinny więc mieć co najmniej rok dojrzewania. Doskonałe są Cheddar, Gruyere, Provolone. Słodkie wina, takie jak Muscat czy Porto dobrze komponują się z serami pleśniowymi o mocnych aromatach. To właśnie słodycz równoważy niezwykłą goryczkę takich serów, sprawiając, że ich smak jest kremowy. Wysoka kwasowość wina to pewny znak, że nadszedł czas, aby zaoferować gościom miękkie francuskie sery, takie jak Brie czy Camembert. Musujące wino jest namacalnym orzeźwiającym kontrastem z roztapiającą się konsystencją tych bogatych, kremowych serów. Niemal zawsze wino i ser, pochodzące z tego samego regionu, zabrzmią w duecie harmonijnie. Jeśli nie wierzymy w swój instynkt podczas tworzenia kombinacji, zaufajmy po prostu geografii. Włoskie wina idealnie pasują do parmezanu. W przypadku świeżych serów o wyraźnej kwaskowatości lepiej wybrać to samo świeże, kwaśne wino. Będzie to doskonałe połączenie.

Ogólnie rzecz biorąc, białe wina lepiej komponują się z serami niż z te czerwone, ponieważ nie zawierają goryczki. Wino i sery z tego samego regionu są dla siebie stworzone, a ta kombinacja była testowana od wieków i pokoleń. Młode, świeże sery dobrze komponują się z niesezonowanymi winami o dobrej kwasowości. Bardziej złożone, stare wino lepiej nadaje się do sera dojrzewającego.